• Joviste - PVC Prozori - Synego Elite 2 Hero

Znaci koji ukazuju da vam je potrebna zamena stolarije

Sve što se redovno upotrebljava vremenom se haba, bledi, oštećuje, bilo da je reč o nameštaju, tepisima ili stolariji.

Na početku se pojavlju sitne pukotine i manji kvarovi, koji postaju sve učestaliji, što je siguran znak da je dotrajali element neophodno zameniti novim. Naravno, svako može da prepozna kada je vreme za novu garnituru,  novi tepih , ali kako da znate kada je pravi čas za zamenu stolarije? Pratite naše smernice, kako ne biste ulagali novac u popravke koje će imati kratkoročne efekte.

Zamagljivanje stakla

Zamagljena stakla na prozorima ili terasnim vratima mogu se javiti usled unutrašnjih ili spoljašnjih izvora vlage. Unutrašnji izvori su para koja nastaje kuvanjem, peglanjem, sušenje veša u prostorijama, veliki broj sobnih biljki. Spoljašnji izvori su atmosferske padavine. Vlaga se može javiti i ako životni prostor nije izolovan ili ako su prilikom izolacije napravljeni toplotni mostovi. Često je znak da u stanu ili kući  ne postoji funkcionalna ventilacija.

Ipak, ako je vaša stolarija dotrajala i vremešna, te primećujete da propušta prilikom obilnijih kiša ili da se javlja kondenz i buđ, to je siguran znak za njenu zamenu. Nova PVC stolarija ili alu stolarija rešiće vaš problem.

Teško otvaranje i zatvaranje vrata i prozora

Okovi prozora i vrata su najbitniji deo stolarije. Zahvaljujući njima obezbeđena je toplotna i zvučna izolacija kao i sigurnost vašeg doma. Problemi pri otvaranju i zatvaranju stolarije mogu da se reše popravkama, ali čim se jave problemi u ovom sektoru, to je siguran znak da u bližoj budućnosti treba da planirate zamenu stolarije.

Ako se pritiskom ruke na ram prozora stvaraju udubljenja, to je znak da vaša stolarija HITNO mora da bude zamenjena, jer je ram truo!

Ako je vaša stolarija napravljena od drveta, redovno pregledajte spoljašnju donju stranu elemenata. Donja strana je najviše izložena uticaju padavina, te se javljaju pukotine i nabreknuća. Ako je zatvaranje prozora počelo da zahteva fizičku snagu i pritisak, vaš prozor više nije funkcionalan i treba da ga zamenite novim. Pored neugodnosti prilikom obavljanja ove jednostavne radnje, imajte na umu da oštećena stolarija ne pruža protivprovalnu zaštitu i da vaša sigurnost može biti ugrožena.

Novi PVC ili novi alu prozori, koji savršeno dihtuju, pružaju potpunu toplotnu i zvučnu izolaciju, te garantuju bezbedost vašeg doma!

Vlaga na zidovima

Ako se tokom jeseni i zime na zidovima oko vaših prozora pojavljuje vlaga i buđ, vaša stolarija je u problemu. Još je veći problem ako prilikom obilnih atmosferskih padavina voda prodire u vaš dom. To je znak da vaši prozori ne dihtuju dobro i da je voda našla put do unutrašnjosti vašeg doma. Ovaj problem se često javlja kada su u pitanju dotrajali krovni prozori.

Znaci vlage u vašem domu nisu samo estetski problem. Vlaga stanovima daje karakterističan miris vlažne zemlje, a može biti uzročnik ozbiljnih zdravstvenih problema.

Problem propuštanja vode nije problem koji možete odlagati. Nova PVC ili nova aluminijumska stolarija će vaš dom učiniti toplim i bezbednim mestom za život. Ako živite u potkrovlju, vaši krovni prozori moraju da funkcionišu besprekorno.

Promaja

Uloga prozora i vrata u toplotnoj izolaciji doma je velika. Ako vaša stolarija ne zaptiva savršeno, jesenji i zimski meseci u vašem domu neće biti ni najmanje prijatni. Koliko god da pojačavate grejanje, hladan vazduh spolja će dospevati u vaš dom i spuštati temperaturu.

Nova PVC i alu stolarija obezbediće vašem domu savršenu zaptivenost i održavaće željenu temperaturu tokom zimskih i letnjih meseci. 

Buka

Ako živite u blizini prometne saobraćajnice ili u urbanom delu grada, borba sa bukom je deo svakodnevice. Vrata i prozori su rizična mesta, koja propuštaju i do 7x više zvukova nego zidovi. Ako je vaša stolarija stara ili oštećena, neće moći da pruži dobru zvučnu izolaciju, jer će pukotine propuštati zvuke spoljašnje sredine.

PVC ili alu stolarija će pružiti besprekornu zvučnu izolaciju vašem domu.

Narušena estetika 

Estetska funkcija prozora i vrata nije zanemariva. Dotrajala stolarija ne izgleda lepo. Čak i uz redovno održavanje, nakon višegodišnjeg korišćenja, stolarija (naročito drvena) će početi da pokazuje oštećenja.

Nasuprot staroj drvenoj stolariji, PVC i alu stolarija uvek izgleda lepo, naročito ako je dobro održavate. PVC prozori dolaze u širokoj paleti boja, dimenzija i oblika, te će doprineti estetici vašeg doma.

Gore navedene stavke su samo neki od ranih signala da je vašoj stolariji neophodna zamena. Pravilnim i redovnim održavanjem je te stvari, naravno, relativno lako sprečiti, ali u nekim slučajevima – najčešće npr. ako predhodni vlasnik kuće nije dobro održavao ili ako je ugradio nekvalitetnu ili čak polovnu stolariju – zamena stolarije se nameće kao jedini izbor.